Sverige

Boys at Sayedu Shahada school in Kabul, Afghanistan

Human Rights Watch Sverige

Available In English Svenska
 

Om oss

Med en närvaro i över 100 länder är Human Rights Watch en ledande aktör i det globala arbetet för att identifiera brott mot och försvara mänskliga rättigheter. Vi utreder brott mot mänskliga rättigheter på plats där övergreppen sker, och på distans med hjälp av nya digitala utredningsmetoder. Vi avslöjar människorättskränkningar offentligt i global media och identifierar de aktörer vars inflytande vi kan använda för att stoppa övergreppen och ställa förövarna till svars. Vår unika metod, möjlighet att vara helt objektiva och stanna vid en fråga tills vi når en långsiktig och hållbar förändring har bidragit till att vi nått stora framgångar i vårt arbete för att skydda mänskliga rättigheter genom åren.

Human Rights Watch tar inte emot gåvor från några stater eller stiftelser kopplade till stater, detta för att värna om vårt oberoende och rykte som en objektiv och trovärdig källa gällande kränkningar av mänskliga rättigheter. Därför är vi helt beroende av individuella gåvor för att bedriva research och påverkansarbete världen över. Kontoret i Sverige öppnade 2015 och vi abetar här med både påverkan och insamling. Vill du ta del av vad vi arbetar med just nu? Registrera dig här och få Human Rights Watch Sverige’s egna nyhetsbrev varje månad.

 

 

 

Vad vi gör

Human Rigts Watch grundades 1978 och är en icke vinstdrivande, ideell organisation med filialer och kontor över hela världen. Här arbetar nära 500 människorättskämpar med ursprung från hela världen och ofta med en bakgrund som nationella experter, jurister eller journalister.

Våra utredare i fält sammanställer nära 100 rapporter årligen som publiceras för att sedan användas i vårt påverkansarbete. I ljuset av den, ofta stora, mediala uppmärksamhet rapporterna kan vi rikta världens blickar mot kränkningar av mänskliga rättigheter och ställa förövarna till svars.

 

Human Rights Watch är en oberoende ideell organisation som finansieras av bidrag från privatpersoner och stiftelser från hela världen. För att kunna arbeta oberoende tar vi inte emot några statliga medel, vare sig direkt eller indirekt. Gåvor som ges i Sverige kommer till nytta i vårt arbete över hela världen.

STÖD HUMAN RIGHTS WATCH

Bli månadsgivare idag

Bli företagsgivare idag

A girl plays in a public park in Patan, Nepal. Thirty-seven percent of girls in Nepal marry before age 18, and 10 percent are married by age 15. The minimum age of marriage under Nepali law is 20 years of age. April 24, 2016.
A girl plays in a public park in Patan, Nepal. Thirty-seven percent of girls in Nepal marry before age 18, and 10 percent are married by age 15. The minimum age of marriage under Nepali law is 20 years of age. April 24, 2016.  © 2016 Smita Sharma for Human Rights Watch   
Svensk Insamlingskontroll
Svensk Insamlingskontroll

Human Rights Watch har ett godkänt 90-konto.
Du kan ge en gåva till Human Rights Watch Sverige genom att sätta in pengar direkt på vårt 90-konto (90 04 54-0) eller via Swish (9004540). Gåvor som ges i Sverige kommer till nytta i vårt arbete över hela världen.

Giva Sverige logo
Giva Sverige

Human Rights Watch Sverige är medlem i Giva Sverige som arbetar för att insamlingar i Sverige ska genomföras på ett etiskt och professinellt sätt med full insyn. Som medlem i Giva Sverige förbinder sig Human Rights Watch Sverige till att varje år rapportera till rådet och följa de standarder som anger i rådets kvalitetskod.

 

Svenska postkodlotteriet logo
Human Rights Watch är stolt förmånstagare till Svenska Postkodlotteriet sedan 2016.

News

  • April 8, 2020

    I Sverige, ett land som är stolt över sina toleranta och liberala värderingar, har COVID-19 alltmer blivit en ursäkt för främlingsfientliga och rasistiska attacker och aggressioner mot personer av asiatisk härkomst. Individer har enligt uppgifter fått rasistiska glåpord kastade efter sig, blivit trakasserade, ombedda att lämna kollektivtrafiken och fysiskt misshandlade. Det har också rapporterats om barn som har blivit mobbade, inklusive småbarn på dagis

    För vår fulla rapportering om detta, klicka här.
     

  • March 15, 2018

    Human Rights Watch uppmanar smyckesindustrin till ökad transparens och ansvarstagande för mänskliga rättigheter. 90 miljoner karat av oslipade diamanter och 1,600 ton av guld utvinns globalt varje år. Detta genererar över $300 miljarder US dollar (c.a 2,5 biljoner sek) i intäkter och utgör det dagliga arbetet för miljoner människor. De förhållanden som dessa människor arbetar under har efter utredningar visat sig i många fall varit fruktansvärda. Barn skadas och dör i arbetet, urpsrungsbefolkning tvångsflyttas, dessa gruvor har dessutom förorenat vattenvägar och mark som i sin tur haft enorma hälsokonsekvenser för hela byar.

    Smyckesföretag har därför ett ansvar att hindra dessa kränkningar av mänskliga rättigheter genom att göra en ”human rights due diligence”, det vill säga, en process för att undersöka om några kränkningar mot mänskliga rättigheter förekommer i någon del av leverantörskedjan.

    Human Rights Watch har undersökt vilka åtgärder smyckesföretag vidtar för att försäkra sig om att mänskliga rättigheter respekteras. I en rapport som lanserats, har 13 av de största och mest kända smyckesföretag rannsakats, där bland annat Tiffany and Co., Tanishq och Rolex är några av märkena som undersökts. Trots att många av smyckesföretagen erkänner att de har ett ansvar skiljer sig det avsevärt mellan företagen i vilka åtgärder som faktiskt vidtas för att förebygga.

     

     

  • August 10, 2017

    Ska du på Way Out West? Gillar du att pussas? Då ska du gå till GodEls område och ta en pussbild i deras fotobås! Elbolaget GodEl ger 250 kr till oss för varje puss du tar framför deras fotobås. Gå dit med en vän och pussas (eller gör en slängkyss själv) så är du med och bidrar till vårt arbete med att synliggöra hbtq-personers utsatthet och att försvara deras rättigheter världen över. Du hittar GodEl mellan scenerna Flamingo och Linné.

    Läs mer om #KissingIsCaring på GodEls hemsida.

  • December 20, 2016

    Den 4 oktober 2016 tillkännagav Svenska Postkodföreningen att Human Rights Watch Sverige blir lotteriets 56:e förmånstagare.

    – Fantastiskt roligt och viktigt för oss. Att utses till förmånstagare är grunden för en fortsatt expansion i Sverige, säger Måns Molander, Sverigechef för Human Rights Watch Sverige.

    För att läsa Svenska Postkodföreningen pressmeddelande i sin helhet, vänligen besök deras hemsida här.

  • June 1, 2016

    Human Rights Watchs årliga Global Council Summit ägde rum i Berlin 20–22 juni 2016. Toppmötet gav medlemmarna i Human Rights Watch Council en chans att träffa chefer, utredare och andra representanter för organisationen. I samband med årets toppmöte tog Human Rights Watch emot Theodor Wanner-priset av tyska Institut für Auslandsbeziehungen (Institutet för Internationella Kulturrelationer). Kontakta Stockholmskontoret på e-post sweden@hrw.org för mer information.

Contacts

Get in touch

Email: sweden@hrw.org

Styrelsen för Human Rights Watch Scandinavia

 
Bruno Stagno Ugarte, Ordförande 
Brunos Stagno Ugarte är vice verkställande chef för avdelningen för Advocacy sedan September 2014. Läs mer om hans arbete i hans bio här.
 
Marusya Lazo
Marusya Lazo är sedan september 2023 Chief Financial Officer på Human Rights Watch. Innan hon började på HRW var hon Vice President of Finance på Population Services International, och har även arbetat på Andersen LLP och Deloitte & Touche i London och New York. Marusya studerade vid Institute of Charted Accountants for England and Wales och har en magisterexamen i modern historia från University of St Andrews.
 
Mats Björkman
Mats Björkman är delägare och advokat på Setterwalls med stor erfarenhet inom corporate finance och M&A. Han har även erfarenhet från arbete som bolagsjurist och från EU-domstolen i Luxenburg.
 
Laura Boardman
Laura Boardman är Managing Director för Development & Outreach-avdelningen på Human Rights Watch. Hon ansvarar för avdelningens aktiviteter i olika städer i Europa, Mellanöstern och Nordafrika.